Jakie są rodzaje zaparzaczy do herbaty?
W przypadku herbaty liczy się nie tylko co pijemy, ale również w jaki sposób przygotowujemy napar. Liście herbaty potrzebują wystarczająco dużo przestrzeni do tego, by w pełni się rozwijać, by tworzyć swój smak i zapach. W przygotowaniu aromatycznego naparu herbacianego pomóc może odpowiedni zaparzacz. Chcesz dowiedzieć się jakie są rodzaje zaparzaczy do herbaty i jak wybrać ten najlepszy dla siebie? W takim razie koniecznie zapoznaj się z naszym poradnikiem, w którym przedstawiamy najpopularniejsze i najpraktyczniejsze zaparzacze.
Zaparzacz to nie tylko akcesorium, to również sposób na uzyskanie odpowiedniego smaku i zapachu herbaty. To również sposób na zadbanie oto, by parzenie herbaty stało się wygodnym i przyjemnym rytuałem. Jeśli tylko jest odpowiednio dobrany, to ułatwia codzienne parzenie herbaty, a co więcej pozwala wydobyć z liści wszystko, co najlepsze. W hurtowni e-herbata.pl oferujemy szeroki wybór zaparzaczy. Znajdziesz u nas coś dla siebie bez względu na to, czy prowadzisz sklep, kawiarnię czy po prostu kochasz herbatę.
Po co w ogóle zaparzacz?
Zacznijmy od tego czym w ogóle jest zaparzacz. To akcesorium, które ma ułatwiać zaparzanie herbaty liściastej. Zaparzacz sprawia, że łatwiejsze jest zaparzenie dobrej herbaty liściastej bez fusów w naparze. Zmniejsza również potrzebę używania torebek jednorazowych. Warto zaznaczyć, że herbata ekspresowa w torebkach ma niższą jakość i smak, niż herbata liściasta. Tak więc dobrej jakości zaparzacz zwiększa wygodę zaparzania. Jest łatwy w czyszczeniu, a jednocześnie pozwala na szybkie zaparzenie herbaty. Dodatkowo zaparzacz wydobywa z liści lepszy smak, ponieważ mają więcej miejsca na to, by się rozwijać. Może stać się również dekoracją kuchni i sprawić, że podawanie herbaty stanie się przyjemnym rytuałem.Zaparzacz kulkowy (kulka na łańcuszku)
Jednym z najstarszych i najprostszych w budowie modeli jest zaparzacz w kształcie kulki dzielonej na dwie połówki. Taki model zazwyczaj wyposażony jest w łańcuszek do zawieszania na brzegu filiżanki. Ten rodzaj zaparzaczy jest kompaktowy i niedrogi. Jest również łatwy w użytkowaniu. Jednak zapewnia mało miejsca na rozwijanie się liści, tak więc jest nieodpowiedni dla dużych liści herbaty, np. oolong. Dodatkowo jest trudny do czyszczenia, ponieważ otwory w kuli są małe i z czasem trudno będzie z nich usunąć liście herbaty. Jednak jest to odpowiednia propozycja dla początkujących i osób pijących jedną filiżankę herbaty dziennie.Zaparzacz łyżeczkowy (łyżka-sito)
To kolejny, prosty zaparzacz, który wyglądem przypomina łyżkę z otworami i zawiasem. Wystarczy nabrać do niego herbaty zanurzyć w kubku. Jest więc bardzo wygodny w użytkowaniu. Jednak tak jak w przypadku modelu kulkowego, zapewnia za mało miejsca na liście. Dodatkowo niektóre modele nie zawsze się domykają, przez co z czasem liście mogą wpadać do naparu. Ten model polecany jest osobom, które stawiają na wygodę i szybkość parzenia naparów herbacianych. Polecany do biura i w podróże.Zaparzacz siatkowy (koszyczek z uchwytami)
Ten rodzaj zaparzacza zazwyczaj wykonany jest ze stali nierdzewnej lub nylonu. Przypomina małe sitko, które wkłada się do kubka lub filiżanki. Jego zaletą jest to, że jest wygodny w użyciu i łatwy w czyszczeniu Zapewnia wystarczająco dużo miejsca do rozwijania się liści. Można go bez trudu umieścić w kubku lub czajniku. Jednak ma również kilka wad. Po pierwsze, przy jego stosowaniu trzeba uważać, by nie wsypać za dużo suszu. Może też nie pasować do każdego naczynia. Mimo tych wad jest to zaparzacz polecany osobom, które regularnie piją herbatę liściastą w domu.Zaparzacz silikonowy (ozdobny)
Obecnie na rynku można znaleźć zaparzacze, które mają nie tylko ułatwiać i przyśpieszać zaparzanie herbaty, ale mają jednocześnie służyć w roli dekoracji. Na rynku dostępne są zaparzacze w różnorodnych kolorach, ciekawych kształtach zwierzaczków, owoców lub kwiatów. Wszystkie modele wykonane są z bezpiecznego dla zdrowia silikonu i mają sitko w środku. Taki model doskonale sprawdzi się w roli prezentu dla miłośników herbaty. Jego niewątpliwą zaletą jest również to, że jest łatwy w czyszczeniu. Niestety mimo atrakcyjnego wyglądu ma swoje wady. Niektóre modele nie przepuszczają odpowiedniej ilości wody, ponieważ mają za małe otwory lub nie reagują odpowiednio na gorącą wodę.Zaparzacz typu „sitko do dzbanka” (koszyk)
To większe sitko wkładane do czajnika lub dzbanka. Ten rodzaj zaparzacza jest odpowiedni do zaparzania większej ilości herbaty. Jego największą zaletą jest to, że zapewnia maksymalną swobodę dla liści, dzięki czemu mogą rozwijać swój aromat i zapach. Większość modeli wyposażona jest w pokrywy, które pomagają utrzymać temperaturę naparu. Nie można jednak zapomnieć, że jak w każdym przypadku, ten zaparzacz również ma swoje wady. Po pierwsze do jego zastosowania konieczne jest posiadani dzbanka lub czajnika o odpowiedniej średnicy. Polecany jest dla osób, które zaparzają herbatę w większych ilościach dla rodziny, gości. Dobrze sprawdzi się również w kawiarniach i restauracjach i wszędzie tam, gdzie parzy się więcej herbaty na raz.French press (zaparzacz tłokowy)
Najczęściej kojarzy nam się z kawą, jednak coraz częściej wykorzystywany jest również do zaparzania herbaty. Jest bardzo wygodny w użyciu i sprawia, że łatwe jest oddzielenie liści od naparu. Jednak w przypadku drobno mielonych herbat, ich niewielkie cząsteczki mogą przeciekać do naparu. Ten model polecany jest do domów i biur, gdzie najczęściej parzy się więcej, niż jedną porcję.Zaparzacz z podwójnym dnem (kubek z sitkiem i pokrywką)
Sprzedawane są w formie zestawu składającego się z wewnętrznego sitka i pokrywki. To zestaw świetnie nadający się do codziennego użytku. Dodatkowo pokrywa z zestawu zatrzymuje ciepło, a po zaparzeniu herbaty może służyć jako podstawka. Jej estetyka i fakt, że jest to kompleksowe rozwiązanie sprawia, że idealnie sprawdzi się w roli prezentu lub dekoracji do domowej herbaciarni.Na co zwrócić uwagę, wybierając zaparzacz?
Okazuje się, że na rynku jest naprawdę wiele modeli zaparzaczy do herbaty. Jak więc wybrać ten najlepszy? W czasie zakupów należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów:- Rozmiar sitka – nie może być za małe. Im większe, tym lepiej, ponieważ liście będą miały więcej miejsca na rozwinięcie się, co pozwoli na wydobycie z nich pełni smaku i zapachu.
- Materiał – najlepiej sprawdzają się modele wykonane ze stali nierdzewnej, ceramiki, szkła lub silikonu. To trwałe i bezpieczne modele.
- Sposób czyszczenia – dla uniknięcia kłopotów z doczyszczeniem zaparzacza, najlepiej wybrać model, który łatwo wypłukać lub włożyć do zmywarki.
- Rodzaj herbaty – wiele zależy od tego jaki rodzaj chcemy zaparzać. Do herbat z dużymi liśćmi najlepiej sprawdzą się zaparzacze z większym koszyczkiem. Do drobnych herbat polecane są te o siateczkach z gęstymi oczkami.
Zaparzacz to nie tylko akcesorium, to również sposób na uzyskanie odpowiedniego smaku i zapachu herbaty. To również sposób na zadbanie oto, by parzenie herbaty stało się wygodnym i przyjemnym rytuałem. Jeśli tylko jest odpowiednio dobrany, to ułatwia codzienne parzenie herbaty, a co więcej pozwala wydobyć z liści wszystko, co najlepsze. W hurtowni e-herbata.pl oferujemy szeroki wybór zaparzaczy. Znajdziesz u nas coś dla siebie bez względu na to, czy prowadzisz sklep, kawiarnię czy po prostu kochasz herbatę.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii ARTYKUŁY