Strona główna » Artykuły » Pory zbiorów herbaty
Nasze nowości
NowośćZaparzacz czerwony

Zaparzacz czerwony18,86 zł brutto15,33 zł netto

NowośćZaparzacz żółty

Zaparzacz żółty18,86 zł brutto15,33 zł netto

NowośćPodgrzewacz srebrny

Podgrzewacz srebrny20,76 zł brutto16,88 zł netto

NowośćZestaw Mate Wild Power

Zestaw Mate Wild Power71,90 zł brutto58,46 zł netto

NowośćZestaw Mate Very Berry

Zestaw Mate Very Berry71,90 zł brutto58,46 zł netto

NowośćZestaw Mate Lemon

Zestaw Mate Lemon71,90 zł brutto58,46 zł netto

NowośćSkórka cytryny suszona

Skórka cytryny suszona42,67 zł brutto34,69 zł netto

NowośćHibiskus kwiat

Hibiskus kwiat26,54 zł brutto21,58 zł netto

Bestsellery
Kontakt
  • J&W Sp z o.o.
    Opolska 11-19
    52-010 Wrocław

    NIP: 894-28-63-857
  • E-mail:biuro@e-herbata.pl
  • Telefon607 077 411
    605 517 444
  • Godziny działania sklepuponiedziałek - piątek godz. 8-16

Pory zbiorów herbaty

Produkcja herbaty na świecie
 


Obecnie na świecie produkuje się rocznie ponad 6 000 000 ton herbaty, a liczba ta z roku na rok rośnie. Produkcja herbaty jest silnie skoncentrowana. Około 80% światowych zbiorów herbaty pochodzi z zaledwie pięciu krajów: Indii, Chin, Sri Lanki, Kenii i Turcji.


Do produkcji herbaty używane są dwie odmiany, które pochodzą z rodziny kamelia (Camellia sinensis): - Camellia sinensis var. sinensis - herbata pochodząca z Chin. - Camellia sinensis var. assamica - wywodząca się z Assamu.


Tak jak winorośl i pochodzące z jej owoców wino, herbata dla osiągnięcia najlepszego smaku i aromatu potrzebuje odpowiednich warunków klimatycznych, czyli temperatury od 18 do 30 stopni C i od 2 do 2,5 m3 opadów deszczu rocznie. Dla porównania w Wielkopolsce spada około  0,5 m3 deszczu w ciągu roku. Niebagatelny wpływ na smak i jakość herbaty ma także wysokość, na której jest uprawiana - od 350 do 2450 metrów n.p.m. Im wyżej uprawiana jest herbata, tym barwa naparu jest jaśniejsza. Herbaty uprawiane wysoko nad poziomem morza nazywamy high grown, te uprawiane niżej low grown - ich barwa naparu jest ciemniejsza. Ważna jest również gleba. Powinna być ona żyzna, o odpowiednim kwaśnym odczynie i łatwo przepuszczalna. Na jakość, smak i kolor naparu wpływ ma także stopień nasłonecznienia plantacji. Gdy krzew herbaty ma wysokość 15 cm przesadzany jest ze szkółek na plantacje. Po okresie od 3  do 5 latach rozpoczyna się zbiór liści.


Nasza herbata zrywana jest ręcznie do koszy noszonych przez zbieraczy na plecach, następnie ważona i odwożona do fabryk, gdzie podlega procesom produkcji. Doświadczony zbieracz może zerwać od 30 do 35 kg liści dziennie, z których powstanie 7,5 - 9 kg herbaty. Liście są zrywane, gdy roślina wypuszcza młode pędy, tzw. flesze. W krajach, gdzie jest cieplej, tych fleszy jest najwięcej. Pierwsze flesze są oczywiście najbardziej doceniane.

 

alt

 

Pory zbiorów
 

Zbiory podzielone są na cztery terminy:
 

First flush marzec i kwiecień

Second flush maj i czerwiec

Monsoon flush zbiór w porze monsunowej, w lipcu i sierpniu

Autumnal flush jesienny zbiór w październiku i listopadzie



Nie wszędzie na świecie pory zbiorów są identyczne. Różnią się miedzy sobą ze względu na położenie geograficzne. We wschodniej Afryce i na Sri Lance herbatę zbiera się cały rok.  Natomiast w Japonii od kwietnia do końca października. W Chinach i na Tajwanie zbiór trwa nieco dłużej, bo od początku kwietnia do końca listopada. W Indiach na plantacji prowincji Assam herbata zbierana jest od marca do października. W prowincji Darjeeling oraz Nepalu od kwietnia do listopada.


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Artykuły
Newsletter
Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail
J&W Sp z o.o. J&W Sp z o.o.

J&W Sp z o.o.
Opolska 11-19
52-010 Wrocław