Strona główna » Artykuły » Pory zbiorów herbaty

Pory zbiorów herbaty

Produkcja herbaty na świecie
 


Obecnie na świecie produkuje się rocznie ponad 6 000 000 ton herbaty, a liczba ta z roku na rok rośnie. Produkcja herbaty jest silnie skoncentrowana. Około 80% światowych zbiorów herbaty pochodzi z zaledwie pięciu krajów: Indii, Chin, Sri Lanki, Kenii i Turcji.


Do produkcji herbaty używane są dwie odmiany, które pochodzą z rodziny kamelia (Camellia sinensis): - Camellia sinensis var. sinensis - herbata pochodząca z Chin. - Camellia sinensis var. assamica - wywodząca się z Assamu.


Tak jak winorośl i pochodzące z jej owoców wino, herbata dla osiągnięcia najlepszego smaku i aromatu potrzebuje odpowiednich warunków klimatycznych, czyli temperatury od 18 do 30 stopni C i od 2 do 2,5 m3 opadów deszczu rocznie. Dla porównania w Wielkopolsce spada około  0,5 m3 deszczu w ciągu roku. Niebagatelny wpływ na smak i jakość herbaty ma także wysokość, na której jest uprawiana - od 350 do 2450 metrów n.p.m. Im wyżej uprawiana jest herbata, tym barwa naparu jest jaśniejsza. Herbaty uprawiane wysoko nad poziomem morza nazywamy high grown, te uprawiane niżej low grown - ich barwa naparu jest ciemniejsza. Ważna jest również gleba. Powinna być ona żyzna, o odpowiednim kwaśnym odczynie i łatwo przepuszczalna. Na jakość, smak i kolor naparu wpływ ma także stopień nasłonecznienia plantacji. Gdy krzew herbaty ma wysokość 15 cm przesadzany jest ze szkółek na plantacje. Po okresie od 3  do 5 latach rozpoczyna się zbiór liści.


Nasza herbata zrywana jest ręcznie do koszy noszonych przez zbieraczy na plecach, następnie ważona i odwożona do fabryk, gdzie podlega procesom produkcji. Doświadczony zbieracz może zerwać od 30 do 35 kg liści dziennie, z których powstanie 7,5 - 9 kg herbaty. Liście są zrywane, gdy roślina wypuszcza młode pędy, tzw. flesze. W krajach, gdzie jest cieplej, tych fleszy jest najwięcej. Pierwsze flesze są oczywiście najbardziej doceniane.

 

alt

 

Pory zbiorów
 

Zbiory podzielone są na cztery terminy:
 

First flush marzec i kwiecień

Second flush maj i czerwiec

Monsoon flush zbiór w porze monsunowej, w lipcu i sierpniu

Autumnal flush jesienny zbiór w październiku i listopadzie



Nie wszędzie na świecie pory zbiorów są identyczne. Różnią się miedzy sobą ze względu na położenie geograficzne. We wschodniej Afryce i na Sri Lance herbatę zbiera się cały rok.  Natomiast w Japonii od kwietnia do końca października. W Chinach i na Tajwanie zbiór trwa nieco dłużej, bo od początku kwietnia do końca listopada. W Indiach na plantacji prowincji Assam herbata zbierana jest od marca do października. W prowincji Darjeeling oraz Nepalu od kwietnia do listopada.


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Artykuły

Produkty w promocyjnych cenach

Słodkie tropiki

Herbata biała Pai Mu Tan z dodatkiem jabłka, trawy cytrynowej, płatków róży, mięty oraz mango - 0,5 kg
85,89 zł77,30 zł brutto62,85 zł netto
szt. Do koszyka

Świeża mięta

Herbata zielona Gunpowder z dodatkiem mięty - 0,5 kg
49,27 zł44,34 zł brutto36,05 zł netto
szt. Do koszyka

Czas na Orzeźwienie

Zielona herbata Sencha z cytryną, miętą i liśćmi limonki - 0,5 kg
69,61 zł62,64 zł brutto50,93 zł netto
szt. Do koszyka

Słodki Poranek

Zielony Rooibos z dodatkiem mango i marakui - 0,5 kg
83,76 zł75,38 zł brutto69,80 zł netto
szt. Do koszyka
Newsletter
Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych na wskazany przeze mnie adres e-mail
J&W Sp z o.o. J&W Sp z o.o.

J&W Sp z o.o.
ul. Sosnowiecka 5
52-008 Wrocław

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu